Därför väljer vi kontoret

Publicerad 2015-06-04

Det är lättare än någonsin att jobba på distans. Trots det åker de flesta till kontoret varje dag.
– Det är en myt att man kan jobba var som helst, säger forskaren Kristina Trygg.


Med dagens teknik är det inte bara fullt möjligt utan enkelt att arbeta på distans. Så hur kommer det sig att de allra flesta ändå väljer bilköer eller kollektivtrafik för att ta sig till arbetsplatsen dag efter dag?
    
Svaren är flera.
    
På företag är det tekniska hinder som sätter hinder. Det kan handla om att gemensamma servrar eller filer inte är tillgängliga för personal som jobbar på distans.
    
På många arbetsplatser sätter en stark närvarokultur käppar i hjulen för den som vill arbeta mer flexibelt och mobilt. Den stora bromsklossen tycks ändå vara sociala normer och avsaknad av tydliga riktlinjer.
    
– Det förväntas från både kolleger och ledning att man är på plats. Man anser att det är så man arbetar bäst, säger Kristina Trygg, forskare vid Stockholms universitet, till tidningen Kollega.
    
Trygg har följt nio Stockholmsföretag under flera år, intervjuat personal och företagsledare, gjort enkätundersökningar och fört loggbok över de anställda för att kartlägga hur arbetets geografi ser ut.
    
Samtliga företag som ingått i studien ligger i framkant när det gäller it och teknik, men inte när det kommer till ett flexibelt arbetssätt.
    
– Jag blev faktiskt förvånad. Det är en myt att man är så flexibel och kan jobba var som helst i dag.
    

Dela

Det Nya Arbetslivet

Teknik

Mobila människor

Guider och tips